CARE4babyMinds

Mindful met je Baby training

'De training is voor iedere kersverse ouder aan te raden!' Josine, moeder van Juul (5 maanden) 

Alleen al de herkenning en erkenning van andere ouders met een jonge baby is al een ‘ademruimte’. Het heeft mij en mijn dochter Juul van inmiddels vijf maanden enorm veel gebracht. Naast een heel fijn intiem moment echt samen per week heb ik geleerd om gedachten, emoties en actieneigingen met vriendelijkheid op te merken en ze te kunnen laten gaan zonder er door overspoeld te raken. Dit helpt mij enorm tijdens de moeilijke momenten in het opgroeien van mijn dochter. Daarbij geeft dit ruimte om je beter te kunnen inleven in je kindje en te accepteren dat je niet altijd weet wat er precies aan de hand is maar dit ook te kunnen laten zijn. Daphne en Sasja bieden tijdens de training een veilige omgeving waarbij je echt jezelf mag en kan zijn. Ik voelde me enorm gesteund door hen in mijn zoektocht met mijn jonge dochter en ben er enorm gesterkt geraakt in het jonge moederschap. 

‘Mindful met je baby’ is een ouderschapstraining voor ouders met hun baby van 0 – 18 maanden. De training is gericht op het vinden van een nieuwe balans. Je leert vertragen, bewuster omgaan met de onzekerheden en stressvolle momenten die horen bij een baby krijgen, bewuster genieten van je baby èn voor jezelf zorgen en je grenzen herkennen en leren aangeven. 

De training is ontwikkeld door Eva Potharst van UvA Minds. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat deze training bijdraagt aan een afname in opvoedingsstress en een toename in ervaren kwaliteit van leven. Ook wordt het gedrag en het temperament van het kindje als gemakkelijker ervaren na afloop van de training. 

De training bestaat uit 8 groepsbijeenkomsten van 2 uur per week. Het bijzondere aan deze training is dat de baby ook deelnemer is bij 6 van de 8 sessies. Hierdoor kan je meteen je geleerde vaardigheden oefenen met je kindje en kan je kindje wennen aan de nieuwe omgang. De training wordt geleid door 2 trainers, een mindfulnesstrainer en een infant mental health (IMH) specialist. De mindfulnesstrainer leidt doorgaans de meditaties; bij de IMH-specialist ligt de nadruk op het ondersteunen van ouders als er zorgen zijn over hun kindje en tevens ouders leren bewuster te kijken naar hun baby om de signalen van de baby te begrijpen. Want hoe klein ze ook zijn, baby’s vertellen je van alles ;-) . 

Oefeningen die aan bod komen in de training:

– meditaties, kijkmeditaties en lichaamsgerichte oefeningen
– oefeningen gericht op het omgaan met stressvolle situaties
– oefeningen gericht op het contact maken met je kindje

Verder is er ruimte om ervaringen uit te wisselen met andere deelnemers. Huiswerk maakt deel uit van de training zodat je ook thuis kan oefenen met de nieuw geleerde vaardigheden.

Zie agenda voor geplande data.

'Een leuke & leerzame training om samen met je baby te volgen'. Ruth, moeder van Ramses (6 maanden)

Ik heb er grote lessen geleerd; leren leven in het moment (leren voelen dat alle ‘to do’s’ ook later kunnen), met een ‘afstandje’ naar m’n kindje kunnen kijken en bekijken wat hij wel of juist niet nodig heeft en zo bewust een keuze te maken in mijn handelingen. Te ervaren dat m’n kindje rustig wordt van mijn rustige lichaam vond ik erg fijn. Wat een uitwisseling is er tussen mij en mijn kind en wat fijn om te weten dat ik altijd terug kan vallen op mijn ademhaling om zelf kalm te worden of blijven, zodat ik dat door kan geven aan hem. ‘Acceptatie’ is een groot thema geweest voor mij; bijvoorbeeld de verwachting dat m’n kindje overdag perse in z’n eigen bedje MOET slapen en daarmee steeds een strijd te voeren met in- en doorslapen. Terwijl ik deze recensie schrijf heb ik m’n zoontje op mijn rug gebonden en slaapt ie heerlijk, terwijl ik rustig m’n dingen doe. Voor beide fijn!